A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Portretserie

Woensdag 26 mei was de laatste avond van de cursus gevorderde portretfotografie die ik sinds Oktober 2009 aan het volgen was. Zoals al eerder geschreven in mijn blog hadden wij 1 bijeenkomst per maand. In die maand konden we de opdrachten die we als huiswerk meekregen maken en tijdens de bijeenkomsten werden deze dan besproken. Aangezien we maar met 5 studenten bij elkaar zaten hadden we ruim de tijd om ieders resultaat te bekijken en bespreken. Aan het eind van vorig jaar hebben we ook allemaal onze ideeen voor de individuele series besproken en afgelopen half jaar heeft ieder voor zich daaraan (naast het nodige huiswerk) aan gewerkt.

Mijn serie ging bestaan uit portretten van mensen die een ambacht uitvoerden. Gedurende de afgelopen maanden is de focus uiteindelijk niet alleen op ambachten gebleven, maar wat algemener geworden naar mensen die hun werk uitvoeren met hun handen. Uiteraard werken mensen met een kantoorbaan ook veelvuldig met hun handen, maar daar was ik niet naar op zoek (alhoewel ik in een van de opdrachten – het fotodagboek – wel degelijk een portret serie heb gemaakt van iemand die in de ICT werkzaam is, een aardig voorbeeld van een bureaubaan).

Maar goed. De cursus is afgelopen en de serie is afgerond. Tijdens de laatste les van de cursus hebben wij (alle 5 de studenten) samen met onze docent onze series opgehangen in een van de lokalen van het UCK aan de Ganzenmarkt 14. Deze expositie is trouwens vrij te bezichtigen tijdens openingstijden van het UCK, welke op de website zijn te vinden.

En dan nu… De foto’s van de serie “Geen kantoorbaan” gevolgd door een korte impressie van het ophangen van onze mini-expositie.

Het ophangen van onze serie kostte aardig wat tijd maar het was een leuke afsluiting van deze cursus.

En het eindresultaat: 5 zeer verschillende series – een wand vol portretten

De series die te zien zijn (met de wijzers van de klok mee):

 • “Back from the future”: Fotograaf: Sander; website van Sander
  Zwart/wit portretten: Sander heeft portetfoto’s gereproduceerd die voor de geportreteerde een bijzondere betekenis hebben. Aan de linkerkant steeds de originele (vaak oude) foto, rechts de door Sander (na)gemaakte foto’s.
 • “Geen kantoorbaan”: Fotograaf: Jeroen van den Brakel;
  Portretten van mensen die geen kantoorbaan hebben – ambachten of andere beroepen die met de handen worden uitgevoerd.
 • “Mijn flat”: Fotograaf: Ilse; website van Ilse
  Portretten van bewoners van de flat van Ilse. Close-ups afgewisseld met een blik op het interieur van verschillende gezinnen.
 • “Rode doek”; Fotograaf Ewald; website van Ewald
  Portretten van verschillende mensen met als overeenkomst een rode doek waarmee ze iets mochten/ moesten doen van de fotograaf.
 • “Grafische artiesten”; Fotograaf¬†Herman;
  Portretten van verschillende grafische artiesten. 

Opmerkingen kunnen niet meer worden geplaatst.