A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

portret serie – ambacht: de schoenmaker en de fietsenmaker

Zoals elders op mijn site te lezen is volg ik dit jaar een cursus portret fotografie (een vervolg cursus op de basis cursus portret fotografie) aan het UCK te Utrecht. Voor deze cursus moeten we aan een serie werken waarvan we het onderwerp zelf mogen kiezen. Mijn keuze is gevallen op het portretteren van werkende mensen en dan meer specifiek op het uitvoeren van een ambacht/ authentiek beroep. Het uiteindelijke doel van deze serie is om van een 6-tal beroepen foto’s van de werkende mens te maken. In deze post de eerste resultaten van deze serie. De fietsenmaker en de schoenmaker.

De fietsenmaker

Het hedendaagse beroep van fietsenmaker omvat naast het rijklaar maken van nieuwe (verkochte) fietsen uiteraard het herstellen van defecten aan oudere fietsen. Waar vroeger de terugtraprem, de spaken in de wielen en de trapas onderdelen waren die aan slijtage onderhevig waren heeft een moderne fiets nog meer onderdelen die kapot kunnen gaan. Erbij gekomen zijn de versnelling (in de achteras of als deraileur), de handremmen,  de geveerde voorvork. Al deze onderdelen die bij wat slechter onderhoudt (of door invloedt van het weer van de afgelopen winter) snel achteruit kunnen gaan. Gelukkig is er dan altijd weer de fietsenmaker die de fiets kan repareren en voor een prettige rij-ervaring kan zorgen.

De geselecteerde foto’s:

De schoenmaker

Waar de fietsenmaker tegenwoordig rekening moet houden met meer technische snufjes is er bij de schoenmaker minder veranderd. Het zijn nog steeds wat kleinere winkeltjes waar 1 of 2 werkbanken staan met de verschillende borstels, schaven en persen. Daarnaast staat er ook een stevige naaimachine om de naden en/of ritsen mee vast te stikken. Lang niet alle schoenen zijn natuurlijk geschikt om door de schoenmaker opgelapt te worden. De moderne sportschoenen (sneakers) zijn, als de naden of de zolen eenmaal loslaten, eigenlijk niet meer te redden. De meer traditionele leren schoen of damespump kan, na het vervangen van de versleten zool of het vastzetten van de hak, weer perfect dienst doen. En daar haalt de schoenmaker dan ook zijn bestaansrecht vandaan. Want als je voor minder geld die oh zo lekker zittende schoen wat langer kunt dragen hoef je ook niet op zoek naar een nieuw paar!

De geselecteerde foto’s:

In de aankomende 2 maanden ga ik voor deze serie nog meer foto’s maken. Waar ik als volgende mee aan de slag ga zijn een hoefsmid en een glasblazer. Maar mocht jij nog een leuk idee hebben voor een beroep wat goed in deze serie zou passen dan hoor ik dat graag (danwel via een opmerking hieronder of via een email). Mocht je dan ook nog iemand kennen die dat beroep uitvoert dan houd ik mij daar helemaal voor aanbevolen.

Opmerkingen kunnen niet meer worden geplaatst.