A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Vergelijking Sigma 30mm f1.4 vs Nikon 50mm f1.8

Op het fotografie forum van Tweakers.net werd er een vraag gesteld over het verschil tussen de Nikon 50mm f1.8 en de Sigma 30mm f1.4. Een user daar wil overgaan tot de aanschaf van een lichtsterke lens voor binnen gebruik en kwam zelf op de proppen met het idee voor de Nikon (zeer goed betaalbaar). Maar omdat Nikon tegenwoordig ook een 35mm f1.8 lens in het assortiment heeft (die ook goed betaalbaar is) vroeg hij zich af of je het verschil tussen f1.4 en f1.8 zou merken en wat het verschil tussen 30mm en 50mm zou zijn. Ik en anderen hadden hem al gewaarschuwd dat 50mm voor binnengebruik al aardig aan de lange kant was.
Hieronder een hoop plaatjes naast elkaar met als vergelijking de Nikon 50mm f1.8 vs de Sigma 30mm f1.4. Veel kijkplezier.

Eerst even het verschil tussen de Nikon (boven) en de Sigma (onder) op mijn D80 Body geschroefd. Zoals jullie kunnen zien valt het verschil mee. De Sigma is wel iets groter, breder en zwaarder dan de Nikon.

De volgende foto’s zijn genomen in mijn woonkamer. Links steeds een foto met de Nikon, in het midden een gecropte foto van de Sigma en daarnaast de volledige foto van de Sigma. Sluitertijden zijn gelijk gehouden bij gelijke f-waardes, maar zijn wel aangepast voor verschillende diafragma’s. De camera stond op een statief met een zelfontsnap tijd van 2 seconden na het indrukken van de afdrukknop.

Nikon 50mm f1.8

Sigma 30mm f1.4 crop

Sigma 30mm f1.4 full

f1.4    
not done
f1.8    
f 2.8    
f 8    

De foto’s hieronder zijn genomen van een aantal dicht bij elkaar staande objecten op tafel. Focus punt ligt elke keer op de canon ixus achteraan in het plaatje. De camera zelf stond ook op tafel en dus behoorlijk stabiel. Ook nu weer links een foto met de Nikon, in het midden een gecropte foto van de Sigma (tot het fov van de 50mm Nikon) en daarnaast de volledige foto van de Sigma.

Nikon 50mm f1.8

Sigma 30mm f1.4 crop

Sigma 30mm f1.4 full

f1.4    
not done
f1.8    
f 2.8    
f 8    
f 16    

 

Mochten jullie nog vragen hebben kunnen jullie natuurlijk altijd een mail sturen of even een comment achterlaten hieronder.

Jeroen van den Brakel

Opmerkingen kunnen niet meer worden geplaatst.